19. september 2017

 

 

HOFTE

Hofteleddsartrose – coxartrosis

En artrose kjennetegnes i utgangspunktet av en skade i leddbrusken. Det mest fremtredende ved hofteleddsartrose er smerter både ved belastninger og i hvile. Som regel er nattsmerter meget fremtredende særlig i første fasen av utviklingen. Dette skyldes den aktive betennelsesutviklingen er mest fremtredende på dette tidspunkt av døgnet hvor leddet får minst blodforsyning.
 
Trochanterbursitt

Oppstår som en konsekvens av belastning eller direkte skade mot hoftekulen.Dette benevnes også som slimposebetennelse. Symptomene er ømhet og hevelse i dette område.Det kan også forekomme utstrålende smerter nedover utsiden av låret ned mot kneet. Smertene kan minne om isjias og kan forveksles med dette.
 
Trochantertendinitt/tendinose
 
Ved gjentatte belastningstraumer i senene fra gluteus med/min oppstår en kronisk smertetilstand rundt hoftekulen.
 
Gluteus mediustendinitt

Smerefull tilstand som oppstår i eller nær festene til musklene på utsiden av låret ovenfor hoftekulen-trochanter. Årsaken skyldes overbelastning enten i statiske stillinger over tid gjerne på harde underlag ,eller løping over lengre avstander med mangelfull dempning i fottøy. Smertene sitter over og bak trochanter og er fremtredne under og etter belastningene.